top of page
MangelsGarden-16.jpg

Historie

Mangelsgården ble bygget i 1698, og de første 114 årene var dette en lystgård og en praktbolig hvor Christianias overklasse boltret seg i stor stil. Nå er hele anlegget fredet og de fleste av rommene vi benytter er restaurert tilbake til tiåret 1790-1800.

På slutten av 1700-tallet var det Carl Fredrik Bielefeldt som eide gården og han rivaliserte med Bernt Anker om å avholde de mest storstilte festene. Hver søndag var Christianias "beau monde" samlet hos Bernt Anker på Frogner Hovedgård og hver onsdag hos Bielefeldt på Mangelsgården. Veggene var kledd i silkedamask, kjolene var overdådige, råvarer og edle dråper var av ypperste klasse fra hele verden. Det var dans, kapriding og karuseller. Bielefeldts kokk het Smelling, og han anskaffet eksotiske råvarer fra hele verden som sikret begeistring og beundring fra Bielefeldts gjester.

Barokkhagen på baksiden gikk den gang hele veien ned til Akerselven og var fylt med fiskedammer, appelsintrær, myrt, laurbær, jasmin og spanske blå syriner og en rekke forskjellige frukttrær. Busker og vekster var klippet som pyramider og boller, i tillegg til fontener, broer og skulpturer må dette ha vært en hage uten sidestykke i det gamle Christiania.

I Conradine Dunkers (1780-1866) memorarer beskriver hun hvordan det var å ankomme ball på Mangelsgården i 1796, et ball hvor både adel og kongelige fra hele Danmark-Norge var tilstede:

"Vi kjørte derhen og maatte holde længe i Gaarden for de mange Equipagers Skyld. Hele Facaden av Mangelsgaarden var oplyst og behængt med couleurte lamper. Jeg var dengang netop sexten Aar, og den Pragt jeg her saae, var ny for mig. Spisebordene var dækkede i flere Værelser, og Hvers Plads var bestemt av Verten."

Selv om det meste er annerledes i 2023, både kulturelt, tradisjonelt og visuelt, kan man allikevel kjenne et historisk sus i de godt bevarte selskapsrommene. Noe som for mange gir de perfekte omgivelsene for både bryllup og firmafester.

MangelsGarden-16.jpg
bottom of page